CHIOS SOCIAL LOUNGE

Lucrurile frumoase se construiesc în timp, cu răbdare și pasiune. Noi punem suflet în tot ceea ce facem, optăm pentru calitate și experiențe deosebite. Ești atras de magie?
Lasă-te purtat de ea!

EXPERIENŢA CHIOS

Dorim ca din fiecare vizită la CHIOS să dăm naştere unei Experienţe Unice. De aceea, ne asigurăm de crearea unui spaţiu în care fiecare client să se întâlnească pe sine o dată ce pășește pe tărâmul Chios și, de ce nu, să devină locul în care poţi evada, tu cu tine. Tu, când ai simţit ultima oară că te-ai întâlnit cu tine?

100%

MINDFUL EATING

100%

BUCĂTĂRIE ONESTĂ

80%

INGREDIENTE LOCALE

VALORILE CHIOS

În centrul tuturor acțiunilor noastre este OMUL, prin toate dimensiunile sale: Biologică/Psihologică/Spirituală. Odată ce o persoană intră pe tărâmul CHIOS, ne asigurăm prin toate valorile noastre că va trăi o ALTFEL de experienţă.

MINDFUL EATING – În viziunea noastră, pentru un stil de viață sănătos este la fel de important, atât CE mâncăm, dar și CUM mâncăm și desigur nu ne referim la folosirea veselei și la bunele maniere. Suntem foarte atenți deopotrivă la calitatea preparatelor și ingredientelor folosite pentru acestea, cât și la toate elementele, până la cele mai mici detalii, care creează atmosfera din restaurantul și terasele noastre. De ce? Pentru ca împreună, toate acestea, să creeze acea experiență de mindfulness eating- un concept nou și proaspăt sosit în România, care definește o stare de conștientizare completă a fiecărei mese servite și chiar mai mult, a fiecărei înghițituri. Aplicarea conceptului de mindfulness eating înseamnă de fapt să te autodisciplinezi să mănânci ce trebuie (mâncare de calitate și gustoasă), cât trebuie (prin prezență, implicare totală conștientizăm starea de sațietate imediat) și cum trebuie (savurând, fiind prezent 100%).

ECHIPA – Personalul are un rol important, el este ghidul clientului pe tot parcursul “călătoriei” în povestea noastră, de aceea am organizat mai multe întâlniri pe partea de HORECA (ansamblul echipamentelor, produselor și serviciilor care sunt folosite în industria serviciilor alimentare) pentru ei. Am considerat necesar ca fiecare partener al CHIOS-ului să asigure training de specialitate pe fiecare produs în parte. De ce? Pentru că apreciem povestea, prețuim autenticitatea și ne dorim calitate înainte de cantitate.

CALITATE – Bucătăria ONESTĂ este elementul principal al proiectului, preparatele autentice sunt cartea noastră de vizită. Am dezvoltat acest concept alături de consultantul nostru în gastronomie, István Deák și executive chef CHIOS Groza Sebastian. Ei au creat un meniu special, au mers pe ingrediente naturale și sănătoase găsite la producătorii și furnizorii locali. Acolo unde piața românească nu poate răspunde nevoilor noastre, apelăm și la importul din alte țări. Un alt aspect important este că afumăm, în casă, cu lemn de cireș și măr anumite elemente și înlocuim zahărul cu miere sau melasă. Avem propria noastră cafea, iar tot ce înseamnă pâine, paste și alte produse de acest fel sunt făcute în casă, nu doar cu făina propriului nostru producător, dar și cu multă pasiune pentru bucătărie și grijă pentru oamenii care vin la noi.

TRANSPARENȚA – Ferestrele largi care separă bucătăria de local sunt o dovadă a faptului că nu avem nimic de ascuns față de clienții noștri. Se poate observa lesne de către oricine ne trece pragul, modul curat și profesionist în care bucătăria noastră lucrează. În același timp, este o plăcere să vezi cum o echipă se coordonează atât de armonios. Tu ai privit pe fereastra bucătăriei noastre?

Istoria Chios

Istoria Chios este strâns legată de cea a Parcului Mare din inima Clujului sau Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, cum a fost denumit după 1989. Este unul din primele parcuri orăşeneşti din Europa Centrală și are o vechime de peste 180 de ani .
Parcul este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca reprezentând un loc ideal pentru relaxare și refugiu din aglomerația și agitația orașului, fiind delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, râul Someșul Mic la nord, respectiv strada Iuliu Hossu (fostă Pavlov) la sud.
Istoria parcului începe în anul 1827, când organizația Asociația de Binefacere a Femeilor (Jóltevő Asszonyi Egyesület) a închiriat terenul pe atunci neamenajat, cu scopul de a înființa un loc de recreație. La data de 1 mai 1838 a luat ființă Comisia Orășenească pentru Parc care a preluat activitatea de la Asociația de Binefacere a Femeilor. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor 1830, având inițial numele de Népkert (Grădina Populară), iar 40 de ani mai târziu a fost amenajat lacul din mijlocul lui, actualmente în fața clădirii Chios oferind oaspeților restaurantului și teraselor noastre o priveliște magică. Clădirile din parc au fost construite însă la sfârşitul secolului, în anul 1897, după proiectul arhitectului clujean Pakey Lajos, cel căruia i se datorează şi clădirea emblematică a Clujului, hotelul Continental sau New York – cum i se spunea înainte.
Revenind la parc, Pakey a proiectat Pavilionul de Patinaj, în prezent Chios Social Lounge, Chioșcul (sau Cazinoul) şi Fântâna Arteziană din spatele Chioșcului (spre Pavilionul de Patinaj). Tot ansamblul este construit în stil eclectic, stilul la modă spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, când s-a realizat mare parte din arhitectura Clujului, pe care o avem şi astăzi. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Clădirea Chios și terasele, cu tot cu grădinile lor au fost renovate în perioada octombrie 2015- iunie 2016. Designul clădirii CHIOS, din inima Clujului, este neoclasic interpretat. Inspirat din stilurile antice romane și grecești, se bazează pe ordine și armonie. Elementele de fațadă (geamuri, ferestre) sunt repetitive, iar arhitectura foarte valoroasă reprezintă unul dintre atuurile întregului ansamblu.
Principala dorință a fost crearea unei ambianțe plăcute, fără a avea un public țintă. Astfel, oricine calcă pragul localului să se simtă în largul său, să îl perceapă ca fiind familiar. Ideea a fost aceea de contrast cald-rece (lemn-marmură) și elemente naturale handmade. Restaurantele din Barcelona fiind la baza inspiraţiei felului în care arată acum întregul domeniu Chios. Fiind poziționat în mijlocul Naturii, în interiorul restaurantului se poate regăsi un element care să facă legătura cu parcul în fiecare colț (plante, mobilier din lemn, chiuvete din Onix). Sistemul de ventilație al restaurantului este de ultima generație și oferă posibilitatea oaspetelui să și-l regleze după bunul plac. Sunt șase sisteme de iluminat individuale, care pot schimba nuanțele tavanului în funcţie de zonă. Pe partea de finisaje, s-a făcut placarea pereților prin lipire și s-au folosit stâlpi de piatră din Croația. Băile se diferențiază prin designul unic pentru fiecare în parte. Pentru acestea s-a folosit ca material Marmurezia, iar chiuvetele au fost strunjite din bloc de Onix. Arcadele au fost tăiate din bloc de piatră Kanfanar Blu. Același material a fost ales și pentru trepte sau șemineu (aici s-a folosit piatra cu oglindă). Încă de la intrare se poate observa pe podea Mozaicul și Parchetul Ceramic îmbinat cu bucăți de marmură. Pentru tavan s-a optat pentru lemn natural cu paneluri de stejar.
Un design interior și exterior care se armonizează perfect cu parcul, cu Natura în general pentru a da naștere, în cadrul fiecărei vizite pe care ne-o veți face, unei trăiri unice, de relaxare și regăsire, chiar în inima orașului!

CHIOS ÎN LUME

CHIOS al cărei nume îl purtăm și noi cu onoare este o insulă grecească situată în Marea Egee, la 7 km de coasta Anatoliei supranumită și „Insula Parfumurilor” (“Smelling Island”) – datorită florilor de o diversitate coloristică deosebită, care cresc la tot pasul. Ceea ce îi aduce autenticitate este arborele de mastic, care crește numai în această insulă, în zona numită „Satele de Mastic”. Rășina opacă a acestui arbore deține puternice proprietăți curative. Deși nu ne dorim să mutăm insula CHIOS în Cluj, intenționăm să creăm propria oază de relaxare, propice regăsirii, în mijlocul orașului! Aerul curat, natura, florile, parcul, lacul, toate acestea contribuie la ideea conceptului şi credem noi că nu întâmplător, CHIOS-ul din Cluj are, de asemenea, forma unei insule.

Legenda mai spune că, insula grecească Chios este și locul de naștere al vinului negru, aflat între cele mai fine vinuri ale lumii antice civilizate, loc păstrat mai bine de şapte secole (sec V B.C. – sec II-III A.D.). Vinul Chian era un etalon în societatea înaltă, conferind băutorului său semnul evident al unei vieţi distinse și îmbelşugate. Totodată, inventarea procesului de producere a vinului îi este atribuit miticului rege, al insulei Chios, Enopion, fiul Ariadnei și al zeului Dionisos. La rândul său, numele regelui Enopion se traduce, din greaca veche ca, „băutor de vin” sau „cu chip de vin”. Noi, la Chiosul din Cluj îți aducem pe lângă vinurile negre și o varietate largă de vinuri albe și roze, pentru că, una dintre convingerile noastre este că fiecare caracter are vinul său!

Ceea ce îi conferă însă, în prezent, insulei grecești Chios și mai multă autenticitate și mister, iar pentru noi este o puternică sursă de inspirație este o tradiție care există deja de mai bine de un secol. Conform obiceului, în fiecare an în noaptea de Înviere are loc între comunitățile care aparțin de parohiile a două biserici ortodoxe din insulă, din orașul Vrontado, un Război al Artificiilor. Fiecare dintre cele două părți „rivale”, implicate în menținerea acestei unice și spectaculoase tradiții, face pregătiri timp de mai multe luni de zile, confecționând în casă artificiile. Acestea vor fi lansate toată noaptea și au ca țintă turnul clopotniței bisericii celeilalte comunități. Poliția nu este de acord cu acest obicei, însă localnicii țin foarte mult la acesta și sunt de părere că nu trebuie să inspire teamă, ci respect! Grija principală este ca nimeni să nu fie rănit și nicio casă avariată, iar până la 7 dimineața a doua zi totul reintră în normal, liniștea reașezându-se pentru încă un an peste magica insulă grecească. Deși nicio parte nu este dispusă să admită înfrângerea în Războiul Artificiilor, la final se cade de acord ca învingătorul să fie stabilit anul următor.

GALERIE

Parcul Central Simion Bărnuţiu – 400027 Cluj-Napoca
+40 753 059 361
contact@chios.ro